Arbetsuppgifter inom fäktsektionen

I2 IF Fäktsektion har god ekonomi. Tack vare detta så har vi mycket låneutrustning av olika slag. Vi träning kan du låna väst, mask och handske av klubben. Det är därför lätt att börja fäktas hos oss.

Vill man däremot fäktas med elektrisk markering dehövs en el-värja och kroppsledning. Denna utrustning köper du själv. Detta kan klubbe hjälpa dig med. Vi har ett litet lager med utrustning för försäljning till medlemmar.

Baksidan av detta är att vi har en hel del utrustning som vi måste förvalta. Västar blir smutsiga, värjor går av, och blixtlås går sönder. Alltså måste vi då och då tvätta och laga vår utrustning. För att underlätta det arbetet så delar vi in oss i arbetsgrupper med olika uppgifter. Varje grupp leds av en gruppledare. Om ingen i gruppen erbjuder sig att ta denna roll, så utses en av sektionsledaren.

Klädvård

Medlemmarna i denna grupp tar hand om våra handskar och västar ("jackorna" vi har på oss när vi fäktar kallas västar). I denna grupps arbetsuppgifter ingår att:

• Ta hem och tvätta alla västar en till två gånger per termin. Gruppledaren ansvarar för att hålla reda på vem som har tagit hem vad, och ser till att allt blir återlämnat.
  • I samband med tvätten ska alla trasiga västar lagas. Det som vanligtvis behöver göras är byta ut dragkedjor eller kardborreband.
  • I samband med tvätten ska dessutom alla handskar och västar inventeras. Vi behöver veta hur många vi har av varje storlek. Listan lämnas till sektionsledaren, som beslutar om eventuella inköp.
  • Då och då bör klädskåpen ses över, så att alla västar och handskar finns på rätt plats. Naturligtvis ansvarar den som lånar något för att det kommer tillbaka på rätt plats, men så sker tyvärr inte alltid.

Teknik

Medlemmarna i teknikgruppen ansvarar för all vår tekniska utrustning, såsom värjor och markeringsapparater (apparterna som "piper och lyser" när man använder elvärjor). I denna grupps arbetsuppgifter ingår att:

• Minst en gång per termin laga alla trasiga värjor. Samtidigt görs en inventering av dessa, som lämnas till sektionsledaren som beslutar om eventuella kompletterande inköp.
  • Lösa andra eventuella tekniska problem som uppstår (t.ex. markeringsapparater som går sönder).

Eftersom medlemskap i denna grupp kräver en viss teknisk kompetens, så anordnar vi då och då kurser i att t.ex. laga värjor. Dessa kurser är naturligtvis även öppna för medlemmar från andra arbetsgrupper som vill lära sig att laga sina personliga värjor.

Tävling

Medlemmarna i denna grupp ansvarar för de tävlingar som I2 IF arrangerar. I denna grupps arbetsuppgifter ingår:

• Ta emot anmälningar inför Värmlandscupen samt vidarebefodra dessa till Arvika-klubben om deltävlingen i fråga hålls där.
  • Agera tävlingsledare och domare på våra tävlingar.

Då och då håller vi interna informella domarutbildningar som tar c:a 2 timmar. Att döma i värja på den här nivån är relativt enkelt, och man är aldrig ensam domare på en tävling så man måste inte själv ha järnkoll på alla regler.

Uppdaterad: 20 JAN 2016 13:32 Skribent: Johan Lindahl

Kontaktpersoner: