Börja fäkta

Har du fäktats tidigare?

Har du fäktats tidigare, i vår förening eller någon annan är du välkommen när som helst under terminen.

När startar nästa nybörjarkurs?

Vi kommer att starta en nybörjarkurs lördag 1/9. Kl 11:00 På Skogsbackeskolan Rud.

Första träningspasset är ett introduktionspass: Vi går igenom grunder och säkerhetsregler
Antalet intresserade avgör om det blir någon kurs.
För information om träningstider följ länken Träningstider.

Vem kan vara med?
Vi vänder oss för närvarande till "ungavuxna” eller vuxna fäktare.
Om fyllt 15 år eller precis fyllt 100, eller någonstans där emellan, så är du välkommen.

Hur är kursen utformad?
Kursen sträcker sig över 2 terminer. När du är klar är målet att du kan delta i Träningsgruppen Vuxen fortsättning. Det motsvarar kraven för blått fäktmärke.
Kursen avslutas med att vi deltar i en av Vermlandscupens deltävlingar.

Vilka är tränare?
Klubben har 2 st utbildade fäktningsinstruktörer som håller i träningen med stöd av klubbens seniorfäktare.

Vilken utrustning behövs?
Det enda du behöver ha med dig när du börjar med fäktning är:

• T-shirt
  • Långbyxor
  • Innomhusgymnastikskor (som inte lämnar märken på golvet)
  • Vattenflaska

Klubben lånar ut all fäktningsutrustning som behövs. Vår utrustning är FIE-godkänd, vilket innebär att den håller tillräckligt hög säkerhetskvalité för att användas i en OS-final.

För att fäktas med elektrisk markeringsutrustning krävs en "el-värja". Den köper du själv. Klubben säljer utrustning till självkostnadspris.

Vad kostar det?

• Alla medlemmar betalar en mindre medlemsavgift till I2 IF varje år.
  •  För nybörjarkursen är termins-/träningsavgiften den samma som för övriga fäktare. (500 kr) Träningsavgiften betals senast eftrer 3 träningstilfällen efter från att du börjar på kursen.
  • Som en del av betalningen för kursen så deltar samtliga medlemmar på den årliga I2-marknaden som hålls helgen vecka 17 varje år. Vill du vara med i föreningen måste du boka denna helg i din kalender redan nu. Detta är inte förhandlingsbart. Har man inte möjlighet att närvara själv, så är det naturligtvis tillåtet att skicka en ersättare. Det är just tack vare marknaden som vi har så god ekonomi.

För information om hur man går till väga för att betala avgifterna, se sidan Avgifter.

Vart ligger fäktningssalen?

Vi håller till i Skogsbackeskolans gymnastiksal. En karta finns tillgänglig på sidan Lokal.

Gör det ont att fäktas?
Nej. Vi har skyddsutrustning. dessutom finns det extra bröstskydd för damer och herrar.

Är det farligt?
Nej. Det värsta som skulle kunna hända är att någon stukar foten. Alla vapen som används är trubbiga och flexibla, så de böjs när de träffar. Dessutom klarar den skyddsutrustning vi använder av 1600 newtons (c:a 160 kg) tryck av en avbruten, spetsig värja (vilket vore farligt utan skyddsutrustning) utan att penetreras.

Vart anmäler jag mig?

Om du är intresserad av att testa fäktning, eller har några frågor, så skicka ett mail This is a mailto link

Varmt välkomna

Johan Lindahl